Mer info & kontakt

Undrar du något om appen – vare sig det handlar om utformning, funktioner eller användning – tveka inte att ställa den till mig så svarar jag så fort som möjligt. Kontakta mig gärna också om appen kraschar! Använd formuläret här bredvid, eller skriv ett mejl.

Vanliga frågor och svar kan komma att publiceras (anonymt) på den här sidan.

Bildligt talat
Thomas Ljungblad
Drängsmark 9
934 96 Kåge
info@bildligttalat.nu

Vanliga frågor:

Varför får jag inget ljud i appen? Appens tyst-funktion är inte aktiverad, och andra appar i min iPad/iPhone har ljud.
Kontrollera att Tyst läge inte är aktiverat i enhetens kontrollcenter eller, om den finns, med switchen på sidan om enheten (bredvid volymknapparna). Kontrollcenter får du fram om du sveper uppåt från nederkanten två gånger. Tyst läge kontrolleras med symbolen som ser ut som en ringklocka. (Många appar har ljud trots att Tyst läge är aktiverat.)

Varför finns inte R-, tje-, sje- eller J-ljuden med i appen?
Appen Ljuda med Boo! är anpassad för barn i förskoleåldern (3 till ca 6 år) som behöver träna på de språkljud som är viktigast att lära sig vid den åldern. Detta både för uttalets skull – att göra sig förstådd – men även för att befästa den kunskap som är bra för den fortsatta språkutvecklingen (samt längre fram även läs- och skrivutvecklingen).

R-ljudet finns med sedan 2020, då det var många som efterfrågade det. Om ljudet inte finns i din app så gå till appbutiken och uppdatera appen. (R-ljudet är ett relativt svårt språkljud som normalt kommer sent i barns språkljudsutveckling och det räknas inte som avvikande om en 6-åring har svårt med R-ljudet. Man kan tänka att de sent utvecklade ljuden är pricken över i:t när det gäller barnets språkljudsrepertoar, medan de andra ljuden är mer grundläggande för en fortsatt bra språkutveckling.)

Ovanstående (inom parentes) gäller även sje- och tje-ljuden, som inte finns med.

J-ljudet är inte heller med i appen på grund av sin karaktär som halvvokal, tillsammans med att det är ett ljud som etableras tidigt och som relativt få barn har problem med.